REGION OF OTTAWA-CARLETON REPORT

REGION D'OTTAWA-CARLETON RAPPORT
Our File/N/Réf. 02 9027
Your File/V/Réf.
DATE 11 January 1999
TO/DEST. Co-ordinator

Corporate Services and Economic Development Committee

FROM/EXP. Manager
Art Programs

SUBJECT/OBJET REGIONAL DEVELOPMENT CHARGES BY-LAW
CULTURAL FACILITIES

COMMITTEE RECOMMENDATION

That the Corporate Services and Economic Development Committee recommend Council
write to the appropriate Minister and request that under the Ineligible Services (4) of the
Development Charges Acttem number 1 be eliminated from Ineligible Services, and that
this request be forwarded to other cities in Ontario with a population at or over 50,000.

BACKGROUND

At the Arts Committee meeting on 7 December 1998 the above motion was passed regarding
regional development charges.

There is increasing pressure on Regional government to support the building and renovation of
cultural facilities. Currently, as shown in the attached memo from Tim Mard)e¢kelopment
Charges Actexcludes cultural and entertainment facilities. If cultural facilities were eliminated
from the bylaw, municipalities would be in a position to raise funds through development charges
for the building of these facilities. It is noted that public libraries and recreation facilities are not
excluded.

Approved by
Georgette Houle

Attach. (1)



REGIONAL MUNICIPALITY OF OTTAWA CARLETON MEMORANDUM
MUNICIPALITE REGIONALE D’OTTAWA CARLETON NOTE DE SERVICE

Our File/N/Réf F.1.3.39.9 HECT/ RECENED
Your File/V/Réf. e
DATE 1 December 1998  —=moommeoeeeo -]
TO/DEST. Councillor Holmes

FROM/EXP. Manager, Planning and Environment Law

SUBJECT/OBJET FINANCE
REGIONAL DEVELOPMENT CHARGES

This memo is in response to your inquiry with respect to the services that are eligible for inclusion
in a development charges by-law.

The Development Charges Act is written such that any municipal service is eligible for inclusion
unless it has been specifically excluded. I have attached to this memo the statutory provision
outlining the services that have been specifically excluded. (I note that no additional services are
excluded by the regulations at this time.). You may note that cultural facilities are excluded but

that recreational facilities are not excluded.

TS A

Tim Marc
Solicitor

TCM

cc:  Deputy Treasurer




PART Il DEVELOPMENT CHARGES S.2

What development can be charged for

(2) A development charge may be imposed only for development that
requires,

(a) The passing of a zoning by-law or of an amendment to 2 zoning
by-law under section 34 of the Planning Act;

(b) approval of a minor variance under section 435 of the Planning

(c) aconveyance of land to which a by-law passed under subsection
50(7) of the Planning Act applies;

(d) the approval of a plan of subdivision under section 51 of the
Planning Act;

(e) a consent under section 53 of the Planning Act;

() the approval of a description under section 50 of the Condomin-
ium Act; or

(2) the issuing of a permit under the Building Code Act, 1992 in
relation to a building or structure.

Same

(3) An action mentioned in clauses (2)(a) to (g) does not satisfv the
requirements of subsection (2) if the only effect of the action is to,
() permit the enlargement of an existing dwelling unit; or
(b) permit the creation of up to two additional dwelling units as
prescribed, subject to the prescribed restrictions, in prescribed
classes of existing residential buildings.

Ineligible services

(4) A development charge by-law may notimpose development charges
to pay for increased capimi costs required because of increased needs for
any of the following:

1. The provision of cultural or entertainment facilities, including
mnseums, theatres and galleries but not including public librar-
ies.

The provision of tourism facilities, including convention centres.
The acquisition of land for parks.

The provision of 2 hospital as defined in the Public Hospitals Act.
The provision of waste management services.

The provision of headquarters for the general administragon of
municipalities and local boards.

7. Other services prescribed in the regulations.

AU AW

Local services

(35) A development charge by-law may notimpose development charges
with respect to local services described in clauses 59(2)(a) and (b).
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